Det skal du vide, når du er på jagt efter herrestrømper

Lad os bare slå det fast med det samme: at købe et par gode herrestrømper er selvfølgelig ikke raketvidenskab. Det ved du garanteret også godt i forvejen. 

Men alligevel mener vi nu også, at du ikke bør gå ud og købe et par sokker med bind for øjnene. Der er nemlig forskel på strømper, og at have de rigtige par kan gøre meget godt for dine fødders velbefindende – og endda også for dit overordnede helbred. 

Og nej – vi taler ikke om det altid tilbagevendende, “Nu uden generende tåsyninger…” Det er der altså ingen strømper, der har længere (hvis de da nogensinde har haft det).

Heldigvis kræver det ikke særligt meget at sætte sig ind i hvad du skal lede efter ved et par gode, nye herrestrømper. Læs med her – så gør vi dig lidt klogere.

Stilen skal ramme plet

Først og fremmest skal du selvfølgelig tænke på stilen. Hvordan ser dine nye herrestrømper ud?

Du bør selvfølgelig gå efter nogle sokker, som komplimenterer din øvrige garderobe på en god og ordentlig måde. Hvis du mest går i neutrale eller støvede farver til hverdag, så vil pangfarvede herrestrømper, eller for meget iøjnefaldende mønster, i manges øjne se ret kikset ud. Her bør du i stedet overveje nogle herrestrømper, der giver et mere neutralt look – ligesom resten af dit tøj.

Derudover kommer spørgsmålet selvfølgelig også, om du overhovedet vil benytte dine sokker til at komplimentere din stil, eller om de blot skal tjene en funktionel rolle i stedet. Det har i en periode været dagens herremode at gå med ankelstrømper, der ikke er synlige, set fra en skokant af normal højde. I så fald betyder strømpens udseende altså ikke noget, når du er ude.

Vil du gerne have nogle sokker, som ikke bare komplimenterer, men aktivt tilføjer til din stil, så bør du i stedet vælge noget, som skaber en god kontrast til dit øvrige tøj. Her skal du især tænke på farven på dine sko og dine bukser, og lede efter deres naturlige kontraster – de såkaldte komplementærfarver. Synlige strømper, der har disse komplementærfarver ift. dine sko eller bukser, vil altid passe supplere stilen fint. 

Du skal selvfølgelig også sørge for at huske, at ordentlige herrestrømper altid skal matche det miljø, du ellers befinder dig i. Det gælder funktionelt, men det kan også gøre sig gældende, når det kommer til stilen. Hvis du fx arbejder i et strengt professionelt arbejdsmiljø, så skal dine arbejdssokker også afspejle denne professionalisme. Som regel betyder det, at dine sokker ikke skal skille sig ud. Køb derfor nogle herrestrømper, der har samme farve som dine bukser, når det er til arbejde.

Hvad er strømpen lavet af?

Så er det også vigtigt at være opmærksom på hvad herrestrømperne er lavet af. Det er ikke uden betydning – faktisk kan det have langt større betydning, end de fleste går og tror.

Fødderne indeholder rigtig mange svedkirtler. Det er årsagen til, at dine fødder meget hurtigt kan blive svedige. Hvis dine herrestrømper absorberer sveden, i stedet for at afvise den eller lede den væk, så skaber det større friktion mellem dine fødder og strømperne, når du går. Det er også en af årsagerne til, at det forkerte materiale til dine strømper kan forårsage øvrige problemer for dig, såsom rødmen eller vabler.

Bomuld er et meget almindeligt materiale brugt i stof til strømper. Derfor overrasker det også mange, at det faktisk ikke er det ideelle valg, når man handler herrestrømper til de fleste behov. Årsagen er, at bomuld opsuger alle former for fugt – og derfor også sveden fra dine fødder. Fugtige strømper øger friktionen, når du går, og det er den sikre vej til rødmen, vabler og hård hud. 

Når alt dette er sagt, så er langt de fleste herrestrømper derude lavet af bomuld – det er et billigt, slidstærkt materiale, og går an til de fleste formål. Og bomuldsstrømper kan da også fungere ganske fint som afslapningssokker, for eksempel til når du blot er derhjemme.

Hvis du er på jagt efter alternative herresokker af god arbejdskvalitet, så led efter bambusstrømper eller strømper af merino-uld. Begge dele er naturlige alternativer til bomuld – og så opsuger de ikke fugten fra dine fødder. Desuden er bambus et naturligt antibakterielt stof. Så hvis du døjer med fødder, der lugter, så kan det være en idé at prøve sådan nogle herrestrømper.

Strømpens funktionalitet skal være i orden

Har du nogensinde tænkt på, hvad en strømpe egentlig gør – ud over at holde din fod varm, selvfølgelig?

Fødderne er en fantastisk kropsdel, vi har. De bærer konstant hele vores kropsvægt, og det er udelukkende dem, der sørger for, at vi kan det, træer ikke kan – bevæge os fra A til B. Fødderne er vores primære kontaktflade til verden omkring os. Og netop derfor er fødderne også særligt udsatte – de kan blive slidte, hårdhudede og ufølsomme.

Derfor er det også ekstra nødvendigt ikke blot at holde fødderne varme, men også at beskytte dem ordentligt mod den verden, de bærer os oppe fra. Og det skal sokkerne hjælpe med – og mere til. For sokkerne kan faktisk mere end blot at give varme og beskytte mod friktion.

Mange sokker i dag er nemlig også udviklede i materialer, der er åndbare og antibakterielle (og dermed lugthæmmende). Her vil vi igen referere til de førnævnte materialer – bambus og merino-uld, der besidder disse egenskaber. Desuden kan du få sokker, der også har støttende funktioner for ankler og for svang. Døjer du med sådanne problemer, så kan du med fordel finde herresokker, der tilgodeser netop dette, når du alligevel skal have nye.

Prisen afspejler ikke altid kvaliteten

Det gælder for herrestrømper som for alle andre typer af varer derude: pris og kvalitet går ikke altid hånd i hånd. Nogle gange er herrestrømper dyre, simpelthen og blot fordi de går under et særligt brand. 

Du kan heldigvis altid tage et nærmere kig på de strømper, du er ved at købe, og ganske hurtigt gennemskue kvaliteten. Da strømper ikke er det mest komplicerede stykke tøj, vi går med til hverdag, vil det ikke tage dig lang tid at blive ekspert til dette. Du skal blot vide, hvad du skal kigge efter.

Kvalitet i en strømpe afhænger ikke af så forfærdeligt meget. Faktisk er det blot vigtigt, at strømpen skal være langtidsholdbar – selvfølgelig foruden de andre elementer (stil, look, materiale, osv.), som vi har gennemgået ovenfor.

Kender du det, hvor dine nye herrestrømper, et par dage efter du har taget dem i brug, begynder at “hulle” ved tæer og hæl? For alle mænd er dette et meget almindeligt, men ualmindeligt irriterende problem. Dog kan du hurtigt lære at kende en strømpes holdbarhed på nogle ganske få karakteristika.

For det første: jo større tæthed i strømpens materiale, desto større holdbarhed har strømpen. På engelsk er dette kendetegnet ved begrebet “needle count” – og groft oversat henviser det til hvor mange rækker af tråde, der indgår i ét lag af strømpen. Desværre er der ikke nogen officiel mærkningsordning på tøjprodukter, der skal vise hvor tæt materiale, tøjet er lavet af. Heller ikke for strømper – så her handler det om at føle sig lidt frem (eller sætte sig ned og tælle trådrækker med en lup).

For det andet: sørg for at finde herrestrømper med forstærkede hæl- og tåområder. Det er typisk disse steder på en strømpe, der først går i stykker, så det er vigtigt med ekstra lag eller større tæthed her. En strømpe med lav overordnet tæthed, men med ordentligt forstærkede hæl- og tåområder kan faktisk holde i overraskende lang tid.

Det var vores guide til køb af herrestrømper! God vind med jagten på det perfekte par til dine fødder – de fortjener kun det bedste.